preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Dokumenti
Školska pošta

Brojač posjeta
Ispis statistike od 29. 8. 2011.

Ukupno: 784136
Tražilica


Stručni skupovi

Dislajkaj mržnju

NE govoru mržnje na Internetu!

Red Button

 

Draga djeco, roditelji, učitelji, građani…

Ova aplikacija namijenjena je svima Vama, ali je posebno prilagođena djeci i omogućuje prijavljivanje: sadržaja na internetu za koji sumnjate da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece.

edu.hr portal

Sloboda odgoja

Hrabri telefon

Zanimljivosti

BASIC slavi svoj 50-ti rođendan

Ove godine programski jezik BASIC slavi svoj pedeseti rođendan. Najveću razinu popularnosti dosegao je  sredinom 70-tih te 80-tih godina prošlog stoljeća kada su tadašnja mikroračunala, kao što su Commodore 64, Amiga i ZX Spectrum, dolazili s ugrađenim BASIC-om.

 

Jezik su razvili John Kemeny i Thomas Kurtz sa Sveučilišta Dartmouth u New Hampshireu. Nastao je na temeljima Fortrana i ALGOL 60 jezika, kao alat za učenje koji će omogućiti lakši razvoj softvera čak i studentima koji imaju slabije matematičko predznanje. Prvi BASIC program je uspješno pokrenut 1. svibnja 1964. godine.

 

Nakon što mu je porasla popularnost, pojavile su se različite derivacije kao što je Sinclair BASIC te Microsoft BASIC. Potonji je bio ugrađen u mnoge IBM-ove PC-e preteče današnjih standardnih osobnih računala. Vrhunac popularnosti imao je u 80-ima kada su mnogi učili programirati upravo na BASICU. Bio je cijenjen i kod igrača koji su pomoću njega mogli modificiratiigre i tako dobiti, na primjer, beskonačne živote.

 

Do kraja 80-tih popularnost mu je pala, a rad u njemu se počeo smatrati lošim izborom. Jezik je kritiziran zbog sporih i loših prevodilaca (kompajlera) te zbog toga što je potencirao uporabu loših programerskih navika. Novi život dobio je 1991. godine izlaskom Microsoftovog Visual Basica te Visual Basic .NET-a 2001. godine.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Mislav Katalinić  datum: 4. 5. 2014. 11:10

Dan sigurnijeg Interneta 2014. - kviz znanja o sigurnom korištenju Interneta

U organizaciji Centra za nestalu i zlostavljanu djecu te partnera iz Bosne i Hercegovine, s ciljem obilježavanja Dana sigurnijeg Interneta, 11. veljače od 9 do 17 sati održat će se kviz znanja iz područja sigurnijeg korištenja Interneta. U kvizu mogu sudjelovati svi osnovnoškolci iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, na adresi http://boljiinternet.com/.

Ukoliko učenik točno riješi više od 80% unaprijed pripremljenih pitanja, ući će u nagradni fond. Program će nakon 17 sati slučajnim odabirom izbaciti će popis nagrađenih učenika. Bitno je naglasiti da se kviz može rješavati iz škole ili od kuće.

Pozivamo sve učenike da se uključe u natjecanje, provjere svoje znanje u području sigurnog korištenja Interneta te uz malo sreće osvoje vrijedne nagrade. Također, pozivamo nastavnike da motiviraju svoje učenike na sudjelovanje u ovom kvizu znanja.

U nastavku donosimo plakat i promotivni spot.

 

http://www.youtube.com/watch?v=U9L04HE-jrc

 

  :: opširnije :: 


objavio: Mislav Katalinić  datum: 6. 2. 2014. 10:57

Kako bi izgledao WiFi da ga možemo vidjeti?

WiFi je svuda oko nas, ali mi ga ne možemo vidjeti. No što kad bi mogli? Umjetnik Nickolay Lamm napravio je slike koje prikazuju WiFi signale u raznim bojama.

WiFi su energetska polja koja se prenose putem elektromagnetskih valova. Valovi imaju određenu visinu, međusobnu udaljenost i brzinu. Udaljenost između WiFi valova kraća je od udaljenosti kod radio valova, ali duža od udaljenosti kod mikrovalova. Ova specifična udaljenost među valovima daje WiFi valovima jedinstvenu mogućnost prijenosa koja ne može biti ometana drugim signalima.

Kako bi procijenio izgled WiFi signala, radio je s astrobiologinjom i bivšom zaposlenicom NASA-e M. Browning Vogel.

Više slika može se vidjeti na portalu Čuda prirode.

Osim slika WiFI-a, Lamm je napravio i niz znimljivih projekata koje se mogu pogledati nanjegovoj službenoj internetskoj stranici. Pogledajte kako bi Barbie izgledala kao prosječna žena, kako bi izgledali mobilni signali, što mačke vide...

 

  :: opširnije :: 


objavio: Mislav Katalinić  datum: 6. 2. 2014. 10:55

Facebook više nije najpopularnija mreža među američkim tinejdžerima

Po prvi puta od kada provode istraživanja o društvenim mrežama, Facebook više nije najpopularnija mreža među tinejdžerima u SAD-u. Facebook im navodno više nije zanimljiv jer je na njemu sve više starijih - pogotovo im smeta što ga koriste njihovi roditelji te bake i djedovi.

Iz analitičke kompanije Piper Jaffray upozoravaju kako Facebook jednostavno više nije cool, na njemu je sve više starijih osoba i donosi konstantne probleme s privatnosti te je mnogim mladima postao samo "društveni teret".

Istraživanje Piper Jaffraya prije godinu dana pokazalo je da je za 42 posto američkih tinejdžera Facebook najvažnija društvena mreža, a rezultati ovogodišnjeg istraživanja pokazali su velik pad te je danas Facebook najvažnija mreža za samo 23 posto tinejdžera.

Po popularnosti među mladima u Americi Facebook sada dijeli drugo mjesto s Instagramom, a prvo mjesto kao najvažnija društvena mreža zauzeo je Twitter s 26 posto. Zanimljivo je da je i Twitter zabilježio pad jer je prošle godine bio najvažnija mreža za 30 posto tinejdžera u SAD-u, dok je Instagram napravio skok sa 17 na 23 posto te se očekuje da će i dalje rasti pa možda sljedeće godine zamijeni Twitter i postane najvažnija društvena mreža – pri čemu treba napomenuti da je vlasnik Instagrama Facebook.

  :: opširnije :: 


objavio: Mislav Katalinić  datum: 29. 10. 2013. 07:25

Predstavljanje projekta "Škole 2.0"

Danas, 11. rujna 2013. godine u u Velikoj dvorani Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u 10 sati bit će predstavljen CARNetov projekt "Škole 2.0". Riječ je o projektu kojemu je cilj omogućiti kvalitetno i sveobuhvatno učenje na daljinu i e-obrazovanje za što širi broj korisnika - nastavnika i učenika i koji je Europska komisija u lipnju ove godine proglasila jednim od triju najinovativnijih projekata u sklopu "Europske nagrade za inovacije u javnoj upravi" u kategoriji "Inicijative za obrazovanje i istraživanje".

Projekt će predstaviti ministar dr. sc. Željko Jovanović, ravnatelj CARNeta Zvonimir Stanić i Aleksandra Mudrinić Ribić, voditeljica projekta ''Škole 2.0''.

Spomenimo da je okviru projekta "Škole 2.0" čak 25 lokacija škola spojeno na brzi internet i na CARNet mrežu optičkom vezom (sedam matičnih škola s pripadajućim područnim školama). U samim školama su postavljene bežične mreže (s eduroam pristupnim točkama) kako bi učenici i nastavnici putem tablet računala mogli pristupati online sadržajima, digitalnim udžbenicima, koristiti ih za videokonferencije te za nastavu na daljinu. Također, sve te škole su uključene i u CARNetov e-Dnevnik projekt.

  :: opširnije :: 


objavio: Mislav Katalinić  datum: 11. 9. 2013. 20:15

Besplatni antivirusni programi

Nikada ne preuzimajte antivirusni program putem p2p mreža, velika je vjerojatnost da ćete preuzeti zaraženu aplikaciju koja, umjesto da poveća sigurnost vašeg računala, može neovlaštenom korisniku omogućiti kontroliranje vašeg računala.

Puno sigurnija opcija je preuzimanje besplatnog programa s web stranice nekog od proizvođača antivirusnog softvera.

Neki od dobrih besplatnih antivirusnih programa su Comodo – besplatan je za sve oblike korištenja, dok su Avira AntiVir Personal (http://www.avira.com), ClamWin (http://www.clamwin.com), Microsoft Security Essentials (http://www.microsoft.com/security_essentials), Avast (http://www.avast.com), AVG Anti-Virus (http://www.grisoft.com/us/us_index.php) – besplatni za kućno korištenje.

  :: opširnije :: 


objavio: Mislav Katalinić  datum: 22. 5. 2013. 08:46

Savjeti za sigurno surfanje

1. Instalirajte vatrozid na osobno računalo i druge uređaje kojima pristupate Internetu
Osobni vatrozid (eng. firewall) jedna je od karika za sigurnosnu zaštitu računala na Internetu. Instaliran, ispravno podešen i redovito ažuriran vatrozid će velikom dijelu zlonamjernih programa onemogućiti pristup vašem računalu.

2. Instalirajte antivirusni program na osobno računalo i druge uređaje kojima pristupate Internetu
Antivirusni program je, osim vatrozida, još jedna važna karika za sigurnosnu zaštitu računala na Internetu. Stoga, preporučujemo instalirati ga i redovito ažurirati antivirusne definicije.

3. Redovito ažurirajte operativni sustav osobnog računala i drugih uređaja kojima pristupate Internetu
Redovitim ažuriranjem operativnog sustava i primjenom svih preporučenih sigurnosnih zakrpi znatno povećavate sigurnost računala i smanjujete mogućnost kompromitiranja osobnog računala napadom s Interneta.

4. Oprezno prilikom online kupovine!
Prilikom online kupovine provjerite protokol i certifikat na stranici koji se koriste – mora se koristiti https protokol, a certifikat za pristup stranici mora pripadati vlasniku web sjedišta. Neke online trgovine izdaju račun koji je, osim kreditnom karticom, moguće platiti i putem online bankarstva ili pošte. Također, razmotrite mogućnost korištenja zasebne kartice s unaprijed određenim limitom potrošnje samo i isključivo za online kupovinu.

5. Ne šaljite mailom podatke o kreditnoj ili debitnoj kartici odnosno PIN-u!
Nikada nemojte slati podatke o karticama putem e-maila. Vaša banka odnosno kartičarska kuća nikada neće tražiti da im e-mailom šaljete podatke o karticama koje su vam izdali.

6. Nikada ne dijelite korisnički račun s drugima!

Ukoliko nekome ne želite dati svoj identitet, nemojte mu dati niti svoj korisnički račun!
Zapamtite, odgovornost za eventualno počinjenu štetu na Internetu uvijek snosi vlasnik korisničkog računa. Podaci za pristup Internetu (korisničko ime i lozinka) su u tom smislu izjednačeni s identitetom osobe.

7. Redovito mijenjajte lozinke - neka budu dužine barem 10 znakova
Lozinke za pristup mijenjajte barem jednom mjesečno. Vodite računa o tome da:
-imaju minimalnu dužinu 10 znakova,
-budu skup slučajnih znakova,
-sadrže mala i velika slova te posebne znakove poput ¨¸!{}[]“#$%&/()=?*'+.
Ukoliko je problem zapamtiti lozinke koje koristite, stoje vam na raspolaganju su vam tzv. password manager programi za upravljanje lozinkama. U njima na siguran način možete pohraniti lozinke koje koristite za pristup.

8. Objava osobnih podataka na Internetu - razmislite dvaput!
Prilikom objave informacija na Internetu važno je imati na umu činjenicu da sve objavljene informacije postaju javnima. Ukoliko niste spremni objaviti određenu informaciju o sebi u dnevnim novinama, nemojte ju stavljati niti na Internet!

9. Zaštitite kućni wireless!
Ukoliko u kućanstvu pristupate Internetu putem bežične mreže (wirelessa), prilagodite sigurnosne postavke uređaja putem kojega ostvarujete pristup Internetu tako da samo ovlaštena računala mogu pristupati Internetu putem vaše bežične mreže.

  :: opširnije :: 


objavio: Mislav Katalinić  datum: 22. 5. 2013. 08:44

Trojanac otima račune na Facebooku

Microsoft je izdao upozorenje vezano uz zloćudni softver koji "otima" račune na Facebooku.

Trojanski konj nazvan JS/Febipos.A koji se lažno predstavlja kao dodatak za preglednike Interneta Firefox i Chrome, provjerava da li je korisnik prijavljen na Facebook. Ukoliko je, pokušava presnimiti konfiguracijsku datoteku koja uključuje listu komandi, poput likeanja, dijeljenja, postavljanja poruka, pridruživanja nekoj grupi, te slanja poruka prijateljima.

Za sada JS/Febipos.A prvenstveno cilja na korisnike u Brazilu, odnosno šalje poruke na portugalskom, no pokušava se nadograđivati poput drugih dodataka za preglednik, tako da se lako može prilagoditi i za bilo koje drugi jezik i zemlju.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Mislav Katalinić  datum: 15. 5. 2013. 07:50

Preuzmite brošuru "Opasnosti Facebooka"

Internet, uz sve svoje dobre strane, ima i one loše, a zlonamjerni korisnici Facebooka uvidjeli su da im on može poslužiti kao platforma za svoje zlonamjerne aktivnosti. Tako je krajem 2011. godine Facebook objavio da je svakoga dana čak 600.000 korisničkih računa pod napadom ili zloupotrebom! Kako bi manje iskusne korisnike Facebooka upozorio na moguće opasnosti, CARNetov Odjel za Nacionalni CERT izdao je novu brošuru pod nazivom "Opasnosti Facebooka".

Društvene mreže omogućuju brzo širenje zlonamjernog sadržaja, a pritom osiguravaju određenu vjerodostojnost jer korisnici vjeruju svojim prijateljima. Napadači za širenje tog sadržaja koriste cijeli niz različitih metoda, a u ovoj brošuri možete vidjeti kako izgledaju najčešći oblici sigurnosnih prijetnji na Facebooku.

Osim toga, u brošuri Opasnosti Facebooka prikazani su najčešći oblici prijetnji, zlonamjerni programi i ostale prijevare kao i savjeti za zaštitu od zlonamjernih sadržaja na Facebooku. Zbog svega toga je vrlo važno biti upoznat na koje sve načine djeluju napadači, a u tome svakako pomaže čitanje ove brošure.

Brošuru je izradio CARNetov Odjel za Nacionalni CERT, a elektronička verzija dostupna je za preuzimanje ovdje te na stranicama Nacionalnog CERT-a na adresi http://www.cert.hr/.

  :: opširnije :: 


objavio: Mislav Katalinić  datum: 2. 5. 2013. 09:37

GMAIL napunio 9 godina!

GMAIL je ovog mjeseca napunio devet godina, a u tom je vremenu preveden na 57 jezika (posljednji je jezik Cherokee Indijanaca).

Googleova e-mail platforma razvila se od svog nastanka zahvaljujući savjetima korisnika koje su programeri uzimali u obzir.

"Gmail je inspiriran komentarom jedne korisnice koja je rekla da se bori s pronalaskom svojih poruka koje su zakopane u njenom pretrpanom dolaznom pretincu. Stoga, odlučili smo stvoriti email platformu koja će imati moć Google Searcha. Rekli ste nam da ste siti spama, pa smo riješili i taj problem, a zahvaljujući vašoj pomoći danas se uspješno borimo protiv 99% neželjene nadolazeće pošte", rekli su na službenom blogu Gmaila.

Tvrtka je u srijedu objavila i infografiku koja pokazuje kako se Gmail mijenjao tijekom godina.

Danas ste možda već i zaboravili da smo čekali pune dvije godine da se pojavi GChat ili da ste na početku morali dobiti pozivnicu postojećih korisnika kako bi uopće mogli koristiti Gmail.

U infografici pogledajte kako je izgledao razvitak servisa koji s radom službeno započeo 1. travnja 2004., kada je kapacitet iznosio samo 1GB što je i tada bilo 20 puta više od ostalih pružatelja usluge.

Infografiku možete pogledati OVDJE.

  :: opširnije :: 


objavio: Mislav Katalinić  datum: 11. 4. 2013. 14:19
 


Eko škola

Školski koordinator/ica:

Monika Pavić,

Maja Jurić-Babaja,

Renata Viviora-Rous

Godina prvog stjecanja statusa:

2004.

Trenutni status:

Zlatni status


e-Dnevnik


Sviđa ti se?


 

Vrijeme u Čepinu

Knjižnica

Katalog knjiga


Portal za škole


Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji


Korisni linkovi
Dnevni tisak
 • Večernji list
 • Jutarnji list
 • Glas Slavonije
 • Dnevnik.hr
 • RTL
 • HRT
 • Index.hr
 • 24 sata

Zanimljivi linkovi


Hlapićev portal


Sportske igre mladih


e-knjižnica


Popularni časopisi

preskoči na navigaciju