Mahovine
Mahovine su najjednostavnije građene biljke.
Žive na vlažnom tlu, stijenama i kori drveća.

Mahovine su podjeljene u dvije skupine: jetrenjarke i prave mahovine





Vanjska građa mahovina
Na tijelu mahovina vidljivi su organi koji podsjećaju na korijen, stabljiku i listove. Iako imaju iste uloge, to nisu pravi korijen, stabljika i list. Nazivamo ih korjeničići , stabalce i listići . Oni nemaju provodne žile ni čvrste stijenke oko stanica.Vodu mogu primati cijelom površinom tijela. Za razliku od svih ostalih skupina biljaka, iako je glavna uloga korjenčića, stabalca i listića ishrana i disanje, ovi organi pripadaju spolnoj generaciji.

Razvojni ciklus mahovina
Životni ciklus mahovina, kao i svih biljaka, sastoji se od pravilne izmjene spolne i nespolne generacije. Spolna generacija služi za nastanak muških i ženskih spolnih stranica. Razvoj nespolne generacije završava nastankom spora.

Nespolna generacija- U tobolcu mahovine sazrijevaju spore . Spore su nespolne rasplodne stanice. U razdoblju suhog vremena poklopac tobolca puca i spore padnu na tlo. U vlažnom okružju spore će proklijati.

Spolna generacija- Klijanjem spora razvija se zelena prokličnica . Daljnjim rastom, na prokličnici se razviju pupovi iz kojih se zatim razviju stabalca s muškim i ženskim spolnim organima. Stabalca s muškim spolnim organima sadržavaju pokretne muške spolne stanice, spermatozoide Oni se kreću uz pomoć dva biča. Stabalca sa ženskim spolnim organima sadržavaju ženske spolne stanice - jajne stanice .