MAHOVINE




Mahovine su NAJJEDNOSTAVNIJA skupina biljaka STABLAŠICA.U svojoj građi mahovine NE SADRŽE PROVODNE ŽILE.Na tijelu mahovine razlikujemo KORJENČIĆE (rizoide).RIZOIDIMA mahovina UPIJA potrebnu VODU s mineralnim tvarima.NA VRHU STABALCA razvijaju se SPOLNI ORGANI.Iznad stabalca razvija se DRŽAK S TOBOLCEM.MAHOVINE su skupina NAJJEDNOSTAVNIJE građenih kopnenih biljaka koja obuhvaća oko 23.000 VRSTA.

Mahovine se razmnožavaju SPOLNO (generativno) i BESPOLNO vegetetivno.VEGETATIVNO razmnožavanje je putem rasplodnih TJELEŠACA I SPORAMA. Uz dosta vlage, iz spore se razvija PROKLIČICA (protonema) koja liči na alge, a iz njenih pupova izrasta mlada MAHOVINA. Na njenom stabalcu, između gusto zbijenih listića, razvijaju se spolni organi gametangije: muške − anteridije i ženske − arhegonije.
Za mahovine možemo reći da su MALENE BILJKE koje ostavljaju veliki trag u živome svijetu. One su jedan od PRVIH ORGANIZAMA koji nastanjuju nenaseljena GOLA PODRUČJA.Papratnjačama se možemo koristiti i za liječenje raznih tegoba.JELENJKOM se koristimo u terapijama PROČIŠĆAVANJA ORGANIZMA jer uzrokuje pojačano mokrenje i znojenje.