kritosjemenjace




UVOD


Sjemenjače su evolucijski naprednija skupina biljaka. Građu i uloge predstavnika kritosjemenjača već ste učili u 5. razredu na nastavi Prirode. Olujom ideja neka svatko od vas razmisli i zapiše što zna o obilježjima biljki cvjetnjača. Može vam pomoći priložena fotografija. Nakon što završite sa svojim zadatkom, u paru usporedite bilješke.Najbrojnija skupina biljaka na svijetu jesu kritosjemenjače. To su prve biljke koje su imale pravi cvijet iz kojega se razvija plod. Njihov sjemeni zametak skriven je unutar plodnice tučka te je tako zaštićeniji i osigurava veću mogućnost preživljavanja. Kritosjemenjače su se pojavile sredinom mezozoika i od onda dominiraju Zemljom.


VANJSKI IZGLED


Kritosjemenjače su biljke s pravim, razvijenim biljnim organima. Na njima razlikujemo nespolne organe (korijen, stabljika i list) te spolne organe (cvijet i plod). Spolni organi, kako im i sam naziv kaže, služe za razmnožavanje i rasprostranjivanje biljaka. Nespolni organi osiguravaju preživljavanje biljaka. Korijen crpi vodu i mineralne tvari iz tla, stabljika svojim provodnim žilama osigurava prijenos tvari, a list služi za fotosintezu i transpiraciju.


JEDNOSUPNICE I DVOSUPNICE


Kritosjemenjače se dijele na dvije velike skupine: jednosupnice i dvosupnice. Možemo ih razlikovati po nizu obilježja koja su uočljiva na njihovim organima. Neka svatko od vas donese po jedan primjerak zeljaste kritosjemenjače iz svoje okoline. Podijelite se na skupine i služeći se priloženom tablicom odredite jesu li vaše prikupljene biljke jednosupnice ili dvosupnice. Za provjeru određenih obilježja zatrebat će vam i mikroskop pa budite spremni izraditi mikroskopske preparate. Nakon što završite s određivanjem zamijenite svoje biljke i rezultate sa skupinom do sebe te prekontrolirajte jedni druge.