Papratnjače
Crvotočine

Crvotočine imaju niske,zeljaste stabljike s malim,šiljastim listovima. Na vlažnim i sjenovitim mjestima u Dalmaciji raste selagina.Selagina i još neke papratnjače smatraju se prijelaznim oblikom prema sjemenjačama jer imaju sličnu izmjenu generacija.Obična crvotočina raste u vazdazelenim šumama.


Preslice

Preslice žive na vlažnim staništima.Poznate preslice naših krajeva su močvarna,livadna,poljska i velika preslica. Prepoznaju se po člankovitoj i šupljoj stabljici.U zemlji se razvija podzemna stabljika-podanak. Iznad zemlje se razvijaju dvovrsne stabljike-zelena koja stvara hranu i smeđa koja stvara spore.Preslice koje danas žive samo su ostatak bogate skupine iz prošlosti.


Paprati

Paprati su rasprostranjene posvuda osim u područijima vječnog snijega i leda. Najzastupljenije i najbujnije su u tropskim područijima.Vrste koje najčešće rastu u našim šumama su oslad,bujad i jelenjak. Bujad može doseći visinu do 1,5m.Jelenjak prepoznajemo po cjelovitim listovima. Zlatinjak raste u pukotinama stijena.


Vanjska građa paprati

Korijen paprati ima sustav provodnih žila koje upijaju vodu s otopljenim mineralnim tvarina.Stabljika je podzemna i drvenasta-podanak. Učvršćuje biljku i spremište je hranjivih tvari. Sadržava provodne žile kojima proizlazi voda s mineralnim tvarima te hranjive tvari. Nad zemljom su razvijeni samo listovi.U većine vrsta su rasperjani i u njima se zbiva fotosinteza.Provode žile iz stabljika se nastavljaju u listovima.Na naličju listova se nalaze smeđe okruglaste ili duguljaste nakupine-sorusi.U njima su sporangiji,tjelešca koja sadržavaju spore.
Nastajanje novih paprati

Životni ciklus paprati se sastoji od nespolne i spolne generacije:

-Nespolna generacija

Paprat sa sorusima čini nespolnu generaciju. Na listovima sazrele paprati s donje strane razvijaju se smeđi sorusi, a u njima sporangiji sa sporama. Nakon otvaranja sporangija spore, nošene vjetrom, padnu na vlažno tlo.

-Spolna generacija

Spore prokliju u protalij,tvorevinu srcolikog oblika s korjenčićima (spolna generacija). S donje strane protalija nalaze se spolni organi. Muški spolni organi sadržavaju muške spolne stanice,sprermatozide koji se pokreću bičem.Ženski spolni organi sadržavaju ženske spolne stanice,jajne sranice.

Za oplodnju je potredna voda. Oplodnja se događa na protaliju,kad jedan spermatozoid u kapljici vode dođe do nepokretne jajne stanice u ženskom spolnom organu.Nakon oplodnje razvija se odrasla paprat (nespolna generacija).S pojavom njezinih prvih listova protalij propada,te se razvijaju podanak,korijen i listovi.

U prošlosti

Papratnjačama je za klijanje i za oplodnju potrebna voda,a protalij građom nalikuje na mnogostaničnu zelenu algu. To upućuje na činjenicu da mahovine i papratnjače imaju zajedničke pretke - pradavne zelene alge.

Prije oko 300 milijuna godina,u starom dobu,vladala je topla i vlažna klima koja je omogućila intezivan rast papratnjača.

Njihove drvenaste stabljike dosezale su visinu od 30 metara tvoreći prve močvarne šume na Zemlji.Zbog promjene klime i sniženja temperature,uginele su,prekrili su ih slojevi tla te su dospjele u dublje slojeve Zemlje. U uvjetima bez zraka,pri visokom tlaku i temperaturi,kroz dugi niz godina biljni ostaci su potpuno pougljenjivali.Tako je nastao ugljen,za čovjeka važno fosilno gorivo.



i saznajte više...