Oprašivanje, oplodnja razvoj ploda



Načini oprašivanja

Oprašivanje je prenošenje peludnih zrnaca s prašnika na njušku tučka.Može se događati na različite načine.
Vjetar oprašuje neugledne cvjetove(nemaju miris i boju). Oni stvaraju mnogo peludnih zrnca koja su glatka sitna i suha.
Biljke čiji su cvjetovi jakih boja i mirisa oprašuju kukci. Njihova pelud je ljepljiva.
Biljke cvjetnjače koje žive pod vodom oprašuju se uz pomoć vode.Struja vode nosi pelud koja se prihvaća za tučak.
Samooprašivanje je pojava pri kojoj pelud unutar jednod cvijeta padne na njušku tučka istog cvijeta. U prirodi takvi primjeri su malobrojni jer tučak i prašnici ne sazrijevaju u isto vrijeme.
Da bi dobio nove odlike ili sorte biljaka, čovijek sam odabire koje biljke će se međusobno oprašiti.To se zove umjetno oprašivanje.



Oplodnja

Kad peludno zrnce dospije na njušku tučka iste vrste, počinje klijati u peludnu cjevčicu.Njome se muške spolne staanice do plodnice tučka.Jedna muška spolna stanica se spaja s jajnom stanicom u sjemenom zametku.Tako nastaje klica. Druga muška spolna stanica se spaja sa središnjom s jezgrom sjemenog zametka.Iz sjemenog zametka se postupno razvija sjemenka u kojoj je zaštićena klica.Plodnica tučka prerasta u usplođe,Vanjski dio ploda.Sjemenka i usplođe čine plod. Plodove prema građi usploda dijelimo na Suhe i Sočne plodove.

Rasprostanjivnje

Kako bi se iz sjemenke mogla razviti nova biljka, ona mora doći u nov, prikladan prostor u kojem će biti zadovoljeni uvjeti za klijanje:
1) Vjetar-raznosi suhe, lagane plodove i sjemenke koje u tu svrhu na sebi imaju različite dodatke.
2)Životinje-one ih nesvjesno prenose s mjesta na mjesto. Npr.čička, lako će se prihvatoti za dlaku i udove sisavaca
3)Vodom-biljke koje žive u vodi ili pokraj vode imaju lagane plodove šupljih usplođa ispunjenih zrakom.To im omogučuje plutanje.
4)Ljudi-svakim danom prenose biljke i njihove plodove s jednog kraja svijeta na drugi. Najpoznatiji primjeri su kukuruz,pšenica,riža itd.