Oprašivanje,Oplodnja i Razvoj Ploda


Načini Oprašivanja
Oprašivanje je prenošenje peludnih zrnaca s prašnika na njušku tučka. Cvjetove bez boje i mirisa oprašuje vjetar,dok cvjetove s jakim bojama oprašuju kukci. Samooprašivanje je pojava pri kojoj pelud unutar jednog cvijeta padne na njušku tučka istog cvijet.Takvi primjeri su malobrojni. Ljudi često umjetno oprašuju biljke kako bi dobili nove odlike ili sorte biljaka.

Oplodnja
Kad peludno zrnce dospije na njušku tučka iste vrste,počinje klijati u peludnu cjevčicu.Njome se muške spolne stanice spuštaju do plodnice tučka.Jedna muška spolna stanica se spaja s jajnom stanicom u sjemenom zametku.Dolazi do oplodnje i nstaje klica.Druga muška spolna stanica se spaja sa središnjom jezgrom sjemenog zametka.Na taj način nastaju hranjive tvari za razvoj klice.Nakon oplodnje latice otpadaju. Iz sjemenog zametka se postupeno razvija sjemenka u kojoj je klica. Plodnica tučka prelazi u usplođe.Sjemenka usplođe čine plod. Plodove dijelimo na suhe,sočne i neplodove.

Raspostranivanje
Vjetar raznosi suhe,lagane plodove i sjemenke koje u tu svrhu na sebi imaju različite dodatke.Životinje ih nesvjesno prenose. Biljke koje žive u vodi ili pokraj vode imaju lagane plodove šupljih usplođa ispunjenih zrakom.To im omogućuje plutanje vodom. Biljke pucalina,štrcalica i nedirak rasprostanjuju se same.Kada sjemenke sazriju,stvaraju veliki pritisak na stijenke usplođa koje puca,a sjemenke se razlete naokolo.



Sažeto
Nakon oprašivanja(vjetar,kukci,voda,čovijek,samooprašivanje) i oplodnje nastaje plod.Iz sjemenog zametka razvija se sjemenka,a iz plodnice tučka usplođe.S obzirom na usplođe,plodov mogu biti suhi ili sočni.Plodovi i sjemenka se rasprostanjuju uz pomoću vjetra,vode,životinja i čovjeka. Neki se rasprostanjuju sami.