Kritosjemenjače





KRITOSJEMENJAČE su najrazvijenije biljke stablašice i najbolje su prilagođene životu na kopnu. Evolucijski napredak vidljiv je u postojanju cvijeta, organa u kojem su smješteni tučak sa zaštićenim sjemenim zametkom i prašnici. Nakon oplodnje iz djelova cvijeta se razvija plod, a u njemu se nalazi zaštićena sjemenka. Cvijet služi za razmnožavanje biljke, a plod za rasprostranjivanje. Zbog razvijenih cvjetova kritosjemenjače nazivamo i cvjetnjačama.

Organi kritosjemenjače
Organi biljke kritosjemenjače su:
korijen - učvršćuje biljku i otapa mineralne tvari, uz pomoć korjenovih dlačica upija vodu i mineralne tvari procesima DIFUZIJE i OSMOZE
stabljika - sadržava provodne žile kroz koje prolazi voda i mineralne tvari uzlaznim tokom prema listovima
- stabljike mogu biti nadzemne (zeljaste, drvenaste) i podzemne (gomolj, podanak, lukovica)
list - na njima razlikujemo bazu,peteljku i plojku s licemi naličjem
- njihova površina je povećana kako bi do stanica s kloroplastima dolazila Sunčeva svijetlost (u njima se zbiva proces fotosinteze)
- kroz puči na donjoj pokožici izmjenjuju se kisik i ugljikov dioksid te se događa transpiracija
cvijet - ima prašnike i tučce koji mu omogućavaju spolno razmožavanje kritosjemenjača
plod - služi za zaštitu i rasprostranjivanje sjemenki


Jedna ili dvije supke
Kritosjemenjače dijelimo na dvosupnice i jednosupnice .




Građa cvijeta
Kritosjemenjače se mogu razmnožavati vegetativno uz pomoć korijena, stabljike i listova. Spolno se razmnožava uz pomoć cvijeta. Takvo razmnožavanje omogućuje veću gensku raznolikost, bolje prilagođavanje, a time i biološku evoluciju.
Cvijet jesmješten na vrhu cvjetne stapke . Lapovi , najčešće zeleni, čine čašku . Latice , obično živih boja, čine vjenčićn . Latice i lapovi izgrađuju ocvijeće . Unutar ocvijeća nalaze se prašnici i tučak .


U peludnicama prašnika nastaje peludno zrnce u kojemu su dvije muške spolne stanice. U plodnici tučka skriven je jedan ili više sjemenih zametaka sa ženskim spolnim stanicama (jajnim stanicama). Nakon oprašivanja i oplodnje iz cvijeta će se razviti plod sa sjemenkom koja skriva zametak nove biljke.
Cvijet koji ima tučak i prašnike je dvospolan . Takva je većina cvjetova u prirodi. Jednospolni cvijet sadržava ili samo tučak (ženski cvijet) ili samo prašnike (muški cvijet).
S obzirom na smještaj cvjetova na biljkama, biljke mogu biti jednodomne ili dvodomne. Jednodomne su one vrste u kojih se na istoj biljci nalaze i muški i ženski cvjetovi; imaju na drugoj biljci su dvodomne .
Više cvjetova na jednoj stapci čine cvat . Ovisno o rasporedu i otvaranja cvjetova u cvatu, cvatovi imaju različit oblik i naziv (glavica, grozd, klas, metlica, štitac, resa...)