Papratnjače smatramo prvim pravim stablašicama jer u organima imaju provodne žile. Za razliku od mahovina, papratnjače imaju pravi korijen, stabljiku i listove koji su dio nespolne generacije. Za razmnožavanje im je potrebna voda. Papratnjačama pripadaju crvotočine, preslice i paprati.



Crvotočine

Crvotočine imaju niske, zeljaste stabljike s malim, šiljastim listovima. Rastu na vlažnim i sjenovtim mjestima u dalmaciji. Obična crvotočina raste u vazdazelenim šumama.

Preslice

Preslice žive na vlažnim staništima. Poznate preslice su: livadna, poljska i velika preslica. Imaju člankovitu i šuplju stabliku. Preslice koje danas žive samo su ostatak bogate skupine iz prošlosti.

Paprati

Paprati su rasprostranjeni posvuda osim u područjima gdje prevladavaju snijeg i led. Največi broj paprata raste u tropskim šumama. Najčešće su vrste: oslad, bujad i jelenjak.


Vanjska građa paprata

Korijen u paprata ima sustav provodnih žila koje upijaju vodu s otopljenim mineralnim tvarima. Podanak učvršćuje biljku i spremište je hranjivih tvari. Nad zemljom su razvijeni listovi. Sorusi su smeđe okruglaste ili duguljaste nakupine. U njima su sporangiji, tjelešca koja zadržavaju spore.

Napravio: Ivan Hosu 7.D