Golosjemenjače

- -hudueh Golosjemenjače su starija i primitivnija skupina sjemenjača.
-One nemaju posebno zaštićene sjemene zametke i sjemenke.
---------------------------------- -iiBiljke-živi fosili - ginko-vrsta golosjemenjača s lepezastim listovima koje ujesen otpadaju.
------------------------------------------ -listovi imaju viličasto rasoređene provodne žile.
-------------- - cikas-je predstavnika golosjemenjača.
------------------------------------------------------ -stanovnik je tropskih staništa, koji izgledom nalikuje palmi.
----------------------------------- -isto kao i ginko ima pokretne spermatoloze.



-- -Vanjska građa golosjemenjače - najbrojnije golosjemenjače su četinjače
- >četinjače
--------------------------------------------------------------------- -to su drvenaste biljke građom tijela dobro prilagođene hladnim i
------------- suhim staništima.
------------------------------------------------------------------------- -golosjemenjače su prepoznatljive po igličastim listovima (iglicama).
--------------------------------------------- -biljku pri ozljedama i smrzavanju štiti smola.
--------------------------------------------------------------------------- -golosjemenjače imaju grane koje se pod teretom snjega prigibaju, ali
-------- se ne polome.
-------------------------------------------------------------- -kora je debela te u nekih golosjemenjača otporna na vatru.



-Razmnožavanje golosjemenjača -golosjemenjače se razmnožavaju spolno.
-------------------------------------------------------------------- -kod golosjemenjača korjen, stabljika i lišće pripadaju nespolnoj
-- genracij.
------------------------------------------------------------------------ -spolna generacija je skrivena u rasplodnim organima: prašničkim i
------------- plodnim listovima.
------------------------------------------------------------------------------ -prašnici su pravilno raspoređeni na prašničkim listovima koji tvore resu.
------------------------------------------------- -plodnim listovima,sjemeni zametci leže otvoreno.
----- Oprašivanje
---------------------------------------------------------------------- -oprašivanje se događa prenošenjem peludnih zrnaca s prašničkim.
-------------------------------------------- listovima do zametaka na plodnim ljuskama.
---------------------------------------------------------------------- -peludna zrnca u pravilu prenosi vjetar.Ona su sitna,suha i lagana.
Oplodnja
--------------------------------------------------------------------- -kad peludno zrnce padne na sjemeni zametak, ono počinje klijati u
cjevčicu.
------------------------------------------------------------------------- -nakon oplodnje iz sjemenatih zametaka se razvijaju sjemenke s klicom.
---------------------------------------------------------------------- -sjemenke mogu imati nastavke za rasprostravanje vjetrom.
--