Golosjemenjače


UVOD
Golosjemenjače su drvenaste biljke kojima sjemeni zametci i sjemenka nisu posebno zaštićeni. Spolna generacija se nalazi u prašničkim i plodnim listovima. Većinom imaju nepokretne muške spolne stanice. Oprašuju se vjetrom, a za oplodnju nije potrebna voda. Sjemenke se uglavnom rasprostranjuju vjetrom. U našim krajevima najpoznatije skupine su BOROVI, ČEMPRESI I TISE.







OPĆENITO
Golosjemenjače su biljke potpuno prilagođene životu na kopnu. Danas je poznato oko 800 vrsta koje se dijele na na dvije skupine : a) četinjače b) perastolisnate sjemenjače Četinjače - Ime četinjače dolazi od izgleda i građe njihovih tvrdih igličastih listova koji su u vazdazelenih biljaka. To su, ponekad vrlo visoka, stabla ili grmovi, rasprostranjeni uglavnom u sjevernom poluotoku. Susrećemo ih najčešće u okviru šumske vegetacije. U Hrvatskoj autohtono je zastupljeno dvadesetak vrsta, unutar porodica: borovke, čempresi i tise . Među četinjače također spadaju najstarija živuća (do 4000 godina) i najveća stabla,mamutovci - izgrađuju šume u planinskom području zapada Sjeverne Amerike . Perastolisnate sjemenjače. Imaju peraste listove. Zastupljene su unutar porodica cikadine i kositrenice.
PROŠLOST


Golosjemenjače su prevladavale Zemljom u paleozoiku. Dolaskom suhe klime papratnjače počinju izumirati, zbog nestašice vode potrebne za razmnožavanje. Među njima je bilo papratnjača, koje su umjesto spora imale sjemenke. Od njih su se razvile golosjemenjače.

RAZMNOŽAVANJE


Spolni organi golosjemenjača se nalaze u muškim cvjetovima i ženskim ima (češerima). Prašnički listovi su skupljeni u rese. Svaki prašnički list ima dva prašnika sa polennskim zrncima. U svakom polenovnom zrncu su po dvije nepokretne spolne ćelije . Ženske češeriće čine plodni listovi. U svakom plodnom listu se nalaze po dva sjemena zamatka sa ženskom spolnom ćelijom. Sjemeni zameci na plodnim listovimasu goli i otvoreni . Zrnca polena su lahka, pa ih vjetar jednostavno raznosi, kao i kod ostalih anemofilnih biljaka. Donese li ih do sjemenih zametaka ženskog češerića, gdje dolazi do oprašivanja, tj. oplodnje. Od oplođene jajne ćelije nastaje zametak nove biljke.

VANJSKI IZGLED


Sjemenjače su biljke koje su napredovale u prilagodbi na kopneni način života. Kod njih se razvio sjemeni zametak (sjemenka). Zbog sjemenke su u prednosti pred ostalim skupinama biljaka jer im ona omogućava razdoblje mirovanja dok ne nastupe povoljni uvjeti za razvoj, ali i bolje/lakše rasprostranjivanje vrsta. U golosjemenjača sjemeni zametci leže na otvorenome plodnom listu (goli su) i mogu se vidjeti izvana. U kritosjemenjača je sjemeni zametak zaštićen plodnim listovima pa ga izvana ne vidimo (stoga su “krito” što znači skriveno).