Kritosjemenjače

Kritosjemenjače skupina su biljaka sjemenjača. To je najveća i najbolje istražena divizija sjemenjača . Sastoji se od 405 porodica sa 14.559 rodova Zameci budućeg sjemena okruženi su na dnu tučka plodnicom. Nastanku plodnice doprinijela je u razvojnoj povijesti biljaka smjena generacija. Razlikuju se i cvjetovima. Postoje i druga razlikovna obilježja koja čine kritosjemenjače jedinstvenom skupinom vrat tučka, kemijski sastojci, mehanizmi oplodnje i razmjena materije. U mnogim ekosustavima kritosjemenjače su dominirajuća skupina biljaka, a širom svijeta su skupina s najvećim brojem vrsta. Najstariji fosili ovih biljki stari su oko 110 milijuna godina (kreda), a u sedimentima starim 270 milijuna godina dokazana je prisutnost oleanane, tvari koju proizvode isključivo sjemenjače. Gotovo sve biljke koje su jestive za ljude su kritosjemenjače, uz samo nekoliko iznimaka plod pinija, neke vrste paprati, bobice borovica.

304 419 trenutno priznatih vrsta kritosjemenjača grupirano je u 405 porodica sa 14 559 rodova, koje se tradicionalno dijele na jednosupnice i dvosupnice.

Kritosjemenjače su biljke s pravim, razvijenim biljnim organima. Na njima razlikujemo nespolne organe (korijen, stabljika i list) te spolne organe (cvijet i plod). Spolni organi, kako im i sam naziv kaže, služe za razmnožavanje i rasprostranjivanje biljaka. Nespolni organi osiguravaju preživljavanje biljaka. Korijen crpi vodu i mineralne tvari iz tla, stabljika svojim provodnim žilama osigurava prijenos tvari, a list služi za fotosintezu i transpiraciju.