preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Dokumenti
Školska pošta

Brojač posjeta
Ispis statistike od 29. 8. 2011.

Ukupno: 938987
Tražilica


Stručni skupovi

Dislajkaj mržnju

NE govoru mržnje na Internetu!

Red Button

 

Draga djeco, roditelji, učitelji, građani…

Ova aplikacija namijenjena je svima Vama, ali je posebno prilagođena djeci i omogućuje prijavljivanje: sadržaja na internetu za koji sumnjate da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece.

edu.hr portal

Sloboda odgoja

Hrabri telefon

vijesti

Igrica Udari krticu

  :: opširnije :: 


objavio: Maja Jurić-Babaja  datum: 26. 3. 2020. 11:59
» Arhiva naših vijesti    
 


 

Priručnik za sigurnost djece na Internetu - priručnik

Ukoliko želite saznati više o načinu kako se zaštiti na Internetu posjetite stranice

www.prekinilanac.org

Pravobraniteljica za djecu

Hrabri telefon

www.cert.hr  -što su virusi, spam, hoax, phishing...

www.cnzd.org -  prijavi zlostavljanje!

sigurnost.tvz.hr

 

 

 

Pravila preporučuje UNICEF u okviru akcije „Prekini lanac" kojom želimo zaustaviti elektroničko nasilje među djecom. 

 1. Nikad nemojte nepoznatim ljudima putem interneta ili mobitela davati podatke o sebi, svojoj obitelji i prijateljima, ne otkrivajte im svoje prezime ni adresu, nemojte reći u koju školu idete, jer ne možete znati kakve su im namjere. Važno je da im ne šaljete svoje fotografije, slike obitelji ili prijatelja jer se one mogu na razne načine zloupotrijebiti.

 

2. Imajte na umu da „nepoznati“ s kojim se dopisujete i koji se predstavlja kao dečko od 15 godina, može zapravo biti muškarac od 50 godina i slati vam lažne podatke o sebi uz tuđu fotografiju.

 

3. Ne primajte na dar bonove za mobitel od nepoznatih jer će oni zasigurno tražiti nešto zauzvrat.

 

4. U dopisivanju mobitelom ili internetom nemojte pisati ništa čega biste se sramili ako to pročitaju vaši prijatelji u školi ili u kvartu, ne šaljite fotografije koje ne biste željeli pokazati drugima. Sve što pošaljete zlonamjerna osoba može iskoristiti da vas ucjenjuje, uz prijetnje da će to objaviti na internetu, na ulazu u vašu školi ili zgradu gdje stanujete.

 

5. Ako vam netko šalje uznemirujuće, prijeteće ili prostačke poruke na mobitel svakako to recite roditeljima ili nastavniku u kojeg imate povjerenja. Niste vi krivi zbog toga što vam prijete i vrijeđaju vas. Zatražite pomoć od roditelja čak i kad mislite da ste učinili nešto nedopušteno.

 

6. Nemojte izbrisati s mobitela podatke i fotografije koje vam je poslao zlostavljač jer će pomoću njih policija lakše pronaći osobu koja vam prijeti.

 

 

7. Nikad nemojte ići sami na sastanak s osobom koju ste upoznali putem mobitela, na chatu ili putem bloga. Ako ta osoba inzistira da dođete bez pratnje, nemojte ići na takav sastanak.

 

Kome treba prijaviti nepoželjna izlaganja i uznemiravanja?
Roditelji i stručnjaci koji rade s djecom često se pitaju kome prijaviti situacije kada su djeca i mladi izloženi seksualnim sadržajima i ponudama na internetu ili kada su na neke druge načine seksualno uznemiravana. Često se pitaju jesu li takva ponašanja uopće kažnjiva djela, i je li moguće ući u trag počiniteljima.
Važno je znati da svi postupci u kojima odrasla osoba navodi djecu i mlađe maloljetnike na seksualne sadržaje i na bilo koji način ih izlaže eksplicitnom seksualnom sadržaju nisu zakonski dopušteni i smatraju se kaznenim djelom. U takvim situacijama roditelji, djeca i druge odrasle osobe mogu prijaviti svoja uznemirujuća iskustva i podnijeti obavijest o sumnji na seksualno uznemiravanje i zlostavljanje Policijskoj upravi.
Želite li se posavjetovati sa stručnom osobom, brine li Vas način na koji Vaše dijete provodi vrijeme na računalu, željeli biste podijeliti neka dosadašnja djetetova iskustva na internetu, možete nazvati: Hrabri telefon na besplatan broj 0800 - 0800, svakim radnim danom od 9,00 do 18,00h ili pisati na: savjet@hrabritelefon.hr.

 

 

Pravila ponašanja na Internetu  (bonton Interneta)- Netiquette

 

 

 


Eko škola

Školski koordinator/ica:

Monika Pavić,

Maja Jurić-Babaja,

Renata Viviora-Rous

Godina prvog stjecanja statusa:

2004.

Trenutni status:

Zlatni status


e-Dnevnik


Sviđa ti se?


 

Vrijeme u Čepinu

Knjižnica

Katalog knjiga


Portal za škole


Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Korisni linkovi
Dnevni tisak
 • Večernji list
 • Jutarnji list
 • Glas Slavonije
 • Dnevnik.hr
 • RTL
 • HRT
 • Index.hr
 • 24 sata

Zanimljivi linkovi


Hlapićev portal


Sportske igre mladih


e-knjižnica


Popularni časopisi

preskoči na navigaciju